keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kurkistus Plusarkkitehtien maailmaan

"Laita nyt tarjouspyyntö sinnekin."
"Äh, enkä laita, eikös ne suunnittele vain niitä hirsitaloja."

Tämän keskustelun kävimme reilu vuosi takaperin Dubain lomalla, kun olimme aloittaneet arkkitehdin etsinnän. Onneksi mieheni suostuttelu meni läpi ja sähköpostia lähti Plusarkkitehdeille, koska sieltähän se meidän arkkitehti lopulta löytyi.

Kävin eilen tapaamassa Lahden Jania, sillä halusin näin jälkikäteen kuulla, miltä Villa Sundeckin suunnitteluprosessi on hänestä tuntunut. Samalla kyselin Janilta hieman Plusarkkitehdeista yleisesti. Kyseessä on siis toimisto, joka on tullut kuuluisaksi Honkataloille suunnittelusta hirsihuvila- ja talomallistosta. Edelleen noin puolet heidän töistään on näiden mallistotalojen muunnostöitä, mutta kivitalopuolen kohteita tehdään siinä missä puutalojakin. Lisäksi samasta toimistosta saa hankittua valaistus- ja sisustussuunnittelua ja nykyään kuulemma noin puolet asiakkaista ostaakin arkkitehtipalveluiden ohessa sisustussuunnittelun.

Meidän talo sai kunnian olla ensimmäinen, muttei suinkaan viimeinen betonielementtitalo, jonka Jani suunnitteli. Hänellä on jo nyt työn alla seuraavia kohteita, joiden rakennusmateriaaliksi betonielementit ovat vahvoilla. Betonielementtirakentaminen on kiehtonut Jania jo tovin, joten siksi meidän projekti oli hänelle varsin mieleinen, vaikka haasteitakin on ollut matkassa. Pieni tontti ja rakennnusoikeus sekä tiukat rakennusalueen rajat asettivat suunnittelulle raamit, joissa pysyminen teetti alussa ehkä normaalia enemmän töitä. Toisaalta Jani on kuitenkin sitä mieltä, että selkeät reunaehdot rakennuspaikan suhteen ovat suunnittelijan kannalta jopa helpommat kuin tilanne, jossa olisi lääniä hehtaaritolkulla ja mahdollisuuksia siinä mielessä jopa liikaa.
Villa Sundeck Janin työpöydällä joulukuussa 2013
Arkkitehdin tehtävän lisäksi Jani on toiminut meillä myös projektin pääsuunnittelijana. Koska olen itse ollut hommassa niin paljon mukana, on pääsuunnittelija päässyt ehkä hieman keskivertoprojektia vähemmällä. Olikin varsin mielenkiintoista kuulla, mitä kaikkea Jani on tehnyt pääsuunnittelijan roolissa muiden projektien tiimoilta: mm. kilpailuttanut talopaketteja, hoitanut erikoissuunnittelijoiden valinnat ja tehnyt jopa materiaalihankintoja asiakkaan puolesta.

Plusarkkitehtien suunnittelufilosofia tuntuu pitävän paikkansa. Tehdessään yksilöllisiä taloja he todellakin suunnittelevat jokaisen kohteen asiakkaan tarpeisiin tontin tarjoamat mahdollisuudet hyödyntäen. Nytkin kun itse muistelen, miltä meidän maapläntti näytti vielä keväällä, pitää kyllä nostaa hattua, miten hienosti ja ennen kaikkea miten hienon talon Jani onnistui siihen istuttamaan.

Itse olemme siis varsin tyytyväisiä Plusarkkitehdeiltä saamaamme kokonaispalveluun. Janilla on selvästi aito kiinnostus olla mukana projektissa alusta loppuun saakka ja henkilökohtaisesti arvostan sitä, millä vakavuudella hän on ottanut meiltä asiakkailtakin tulleet ideat ja kommentit vastaan. Edellisessä taloprojektissa hyvin monet julkisivudetaljeista puuttuivat täysin, mutta nyt Villa Sundeckin suhteen ne löytyvät meiltä kaikki kirjoista ja kansista. Jos jotain kehitettävää pitää sanoa, niin se varmaan liittyy enemmänkin rakennusmateriaalin eli betonielementin asettamiin haasteisiin. Janin kanssa todettiin yhteistuumin, että kaikki suunnitelmat olisi pitänyt käydä vielä astetta tarkemmin läpi, koska betonielementteihin pääsi eksymään muutama virhe tehtaalla.

Täältä pääset tutustumaan Plusarkkitehtien sivuilla olevaan referenssiesittelyyn Villa Sundeckista. Hienolta näyttää - ja nyt äkkiä raksalle, jotta talo on oikeasti jonain päivänä tuossa pisteessä :D

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Tyytyväisiä ollaan niin me kuin arkkitehti itsekin :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä vain. Ollaan tosi iloisia siitä, että päästiin tekemään Janin kanssa yhteistyötä ja edelleen sparraillaan toisiamme näissä rakentamisjutuissa :)

   Poista
 3. Mulla on myös Plusarkkitehdit listoilla jos päädytään nyt sitten arkkitehteja kilpailuttamaan. Heillä on erittäin hyvät nettisivut. Hieman toki mietityttää, että ovatko meidän pienelle (lue: pienibudjettiselle) projektille liian "isoja". Mutta voi olla, että pitää heitä silti lähestyä. Teidän kotinne on nimittäin upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vastaus tulee varmaan jo auttamattoman myöhässä, anteeksi siitä! Mutta ehdottomasti kannattaa laittaa Plusarkkitehdeille tarjouspyyntö. Nettisivuja on päivitetty viime aikoina todella ahkeraan ja tuolta löytyy paljon tietoa sekä kuvia, joista saa hyvän käsityksen heidän suunnittelufilosofiastaan :)

   Poista