perjantai 28. marraskuuta 2014

Saunan eristäminen for dummies

Eilen sain taas pitkästä aikaa itselleni mukavan pikku projektin nimittäin saunan eristämisen. Hommahan on varsin simppeli, jos vaan tietää ja muistaa pari perusasiaa. Eristeet tulee tiivistää ja kiinnittää kunnolla toisiinsa uretaanilla ja lopuksi kaikki mahdolliset reiät sekä saumat teipataan umpeen alumiiniteipillä. 

Itse päätin käyttää eristämiseen SPU AL 30 -levyä, joka oli kooltaan meille passeli. Yhden levyn mitta 1200x2400 mm nimittäin riitti sopivasti saunan koko korkeuteen. Näin sain huomattavasti saumattomampaa pintaa aikaiseksi. Tavallinen Sauna-Satu on kooltaan 600x1200 mm, joka toki on helpompaa käsitellä pienemmän kokonsa ansiosta. Itselleni 164 cm mittaisena pätkänä kattolevyjen asennus oli se haastavin osuus, kun yritin tikapuilla seisten ja päällä levyä kannatellen saada ne solahtamaan ponttiin. Sitten vaan äkkiä levyt ruuvilla kiinni koolauksiin...

Koska meillä kaikki saunan seinät ovat joko betonielementtiä tai harkoista, jouduin poravasaralla tekemään muutaman reiän kiinnityksiä varten. Onneksi uusi Makita upposi kuin kuuma veitsi voihin. Laitoin levyjen taakse hieman uretaania kiinnitystä varmistamaan, joten selvisin melko vähillä porauksilla.

Levyjen alareunoista pitää poistaa tulevan laatoituksen alta alumiinipaperi. Virallisista Sauna-Saduista tuo paperi ilmeisesti irtoaa helpommin, mutta ei näiden SPU AL-levyjenkään kanssa ongelmia ollut. Tuohon pintaan sitten aikanaan nostetaan lattian vesieristys.

Tarvikkeet tähän hommaan olivat seuraavat:
-mattopuukko ja saha levyjen leikkaamiseen
-metrimitta mittaamiseen, mihinkäs muuhun
-uretaania kiinnityksiin ja tiivistyksiin
-alumiiniteippiä saumoihin ja reikien päälle
-lyöntitulppia sekä ruuveja kiinnityksiin
-ruuvinväännin ja poravasara
-vatupassi suoruuden tarkistamiseen

Tarkat ohjeet löytyvät SPU:n sivuilta, joten ei muuta kuin eristämään. Lopussa vielä muutama kuva eiliseltä.

P.S. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan ihan itse ostimme levyt ja muut systeemit ;)


5 kommenttia:

 1. Pahoitteluni että tiedustelen nyt ihan postaukseen liittymätöntä asiaa, mutta huomasin että teillä on tummat ikkunat. Minkäväriset sälekaihtimet teille tulee? Meidän pitäisi päättää minkä väriset sälekaihtimet laitamme tumman harmaiden ikkunoiden kaveriksi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei syytä pahoitteluun :) Meille ei itse asiassa ole tulossa ollenkaan sälekaihtimia, muutamaan ikkunaan tulee lamelliverhot enkä vielä ole päättänyt, otanko nuo valkoisena vai mustana. Eli tästä ei taida olla paljon apua sinulle :P

   Poista
  2. Ok, kiitokset kuitenkin, onhan tuo lamelliverho tosiaan myös yksi vaihtoehto! :)

   Poista
  3. Meillä oli edellisessä talossa korkean tilan kiinteissä ikkunoissa sälekaihtimet ja ne keräsivät ihan älyttömästi pölyä, koska säleet olivat vaakatasossa, joten pölyn oli helppo laskeutua niiden päälle. Siksikin haluan tähän uuteen taloon lamellit, jotka ovat pystysuunnassa eikä ehkä siksi kerää ihan niin paljon tuota pölyä. Ylimpien ikkunoiden sälekaihdinten imurointi oli käytännössä mahdotonta ilman rakennustelineitä.

   Poista
 2. Laitamme varmaan olohuoneen isoihin ikkunoihin lamelliverhot ja muihin ikkunoihin lasien väliin tulevat sälekaihtimet. :)

  VastaaPoista