perjantai 19. joulukuuta 2014

Let there be light

Elämme vuoden pimeintä aikaa, joten mikä sen parempi aihe blogitekstiin kuin valaistus. Olen tässä viimeisen parin viikon aikana aloittanut valaisimien haalimisen sieltä täältä hyviä tarjouksia bongatessani. Autokatokseen ja terassien alakattoihin tulevat ohuen ohuet led-valaisimet löytyivät Taloon.comista. Kyseessä on Alppiluxin Velox-paneelit pyöreinä ja valkoisella reunuksella. Todella basic-tuote ja mielestäni sopivan eleetön. Vaihdoin viime hetkellä koko talon valaistuksen sävyn 4000 kelviniin ja niin on siis myös näissä ulkovaloissa.

Ulos talon seiniin oli hakusessa mustat mahdollisimman kulmikkaat valaisimet. Sattumalta jollakin miljoonista Bauhaus-reissuista osui silmään Nordluxin Frame - aivan täydellinen valaisin! Muoto muistuttaa meidän talosta ja on sopivan yksinkertainen. Plussaa ehdottomasti se, että näihin voidaan itse hankkia led-polttimot, eli valaisimen käyttöikä ei pääty siihen, jos kiinteä led-polttimo palaa.

Tänään sattumalta kurvasin K-raudan valaisinosastolle ja sieltä mukaan tarttui yläaulaan 3 kappaletta Philipsin Pillar-valaisimia mustana. Olen näitä katsellut jo pidempään - innoituksena Tampereen asuntomessujen upea Casa Forte, jossa näitä oli käytetty myöskin yläaulassa. Näissä tuli mukana GU10-kantaiset halogeenit, joiden tilalle pitää siis ostaa 4000K himmennettävät led-polttimot.
Casa Forte. Kuva lainattu asuntomessut.fi
Ledspottienkin osalta jouduin tekemään päätöksen, koska timpurit tekivät kipsilevykattoihin valmiiksi reiät valaisimia varten eli valaisinten koko piti olla tiedossa. Samalla rei'itettiin paikat Bowers&Wilkinsin kaiuttimille, joista kirjoittelen myöhemmin lisää.

3 kommenttia:

 1. Saako kysyä, miksi päädyit tuohon 4000 Kelviniin? Meillä on tuo sävy vielä mietinnässä ja tuo 4000 tuntuu jotenkin niin kovalta, vaikka niin moni on sitä suositellut (etenkin ammattilaiset ). Suurin osa lampuista on kuitenkin vielä 2700-3000.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin alunperin ottamassa 5500-6000K valaistusta, mutta Habitare-messuilla sain eräältä valaisinalan edustajalta suosituksen tuosta 4000K:stä. Haluamme siis valkoisemman valaistuksen kuin tuo 2700-3000K tarjoaa. Nykyään on onneksi jo tosi hyvin tarjolla led-lamppuja tuossa 4000K:in sävyssä eikä hintakaan taida erota 3000K:in valaisimista. Kannattaa käydä katsomassa noita sävyeroja livenä :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Pitää kyllä käydä vertailemassa ihan livenä. Tuohon suuntaan ollaan varmasti menossa, eli jatkossa saa vielä paremmin lamppujakin.

   Poista