keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Rakennustyömaan jätehuolto

Meillä on sen verran pieni tontti, että varsinaista tilaa rakennusjätteiden säilyttämiseen ei oikein ole. Olimme jo joutuneet raahaamaan nosturin tieltä hieman jätteitä (lähinnä betonista puutavaraa) naapuritontille. Itseäni nuo kasat ns. ei omalla maalla ahdistivat suunnattomasti. Siksipä otimme tällä viikolla heti maanantaina ohjelmaan pari jäteasemakeikkaa ja tänään teimme toiset kaksi. Nyt on kaikki tähän mennessä syntyneet romut siivottu pois ja itselläni on hyvä mieli. Rakennustyömaan tehokas jätehuolto liittyy oleellisesti myös työturvallisuuteen. Naulaiset laudat on poissa jaloista eikä muutenkaan ympäristössä loju romua, johon voisi kompastua.
Kuva lainattu sita.fi
Suosittelen jokaiselle rakentajalle heti projektin alusta todella tiukkaa kuria tähän jätehommaan. Jos päästää työmaan liian sotkuiseksi, on sen siivoamisessa valtava urakka. Jos heti alusta lähtien lajittelee tavaraa vaikka puu-, metalli- ja sekajätepinoon, on sitä huomattavasti helpompi jatkossa kuljettaa pois. Kasoja ei myöskään kannata päästää kohtuuttoman suuriksi, vaan mahdollisuuksien mukaan ajaa kuormia jäteasemalle/kaatopaikalle työmaan edetessä. Meillä sattui olemaan n. 10 minuutin ajomatkan päässä jäteasema, jonne saa melko edullisesti viedä rakennusjätettä. Esimerkiksi metallia he ottavat vastaan veloituksetta.

Jos itsellä ei ole mahdollisuutta viedä jätettä peräkärryllä, voi jossain vaiheessa tilata paikalla vaihtolavan. Lavalle mahtuu kerralla tavaraa useamman peräkärryllisen verran eli sen avulla saa paikat kerralla siistiksi.

Tilasin lisäksi tontin laidalle L&T:ltä isohkon roska-astian, jonne voi jatkossa laittaa kaikki muovijätteet, joita syntyy vaikkapa bitumirullien ympäriltä. Puhdasta puutavaraa laitoin tarjolle tienvarteen, jos joku tarvitsisi polttopuita.

HSY:n sivuilta löytyy tarkempia ohjeita ja vinkkejä jätteiden vähentämiseen rakennustyömaalla.

P.S. Betonielementtirakentamisen yksi plus-puoli on jätteiden vähyys, kun tontilla ei ole ollut harkkolavoja eikä juurikaan sementtisäkkejä. Suosittelen!

1 kommentti:

  1. Tuo onkin hyvä pitää mielessä, että kannattaa olla todella tiukkana tuosta tontin siistimisestä. Sitä jätettä kun tulee herkästi. Meidän tuttava onkin juuri aloittanut rakentamisen. Täytyykin kysyä, kuinka hän hoitaa tuon jätehuollon.

    VastaaPoista