keskiviikko 2. elokuuta 2017

AAMIAISKAAPPI JA MEIDÄN MUSTA KEITTIÖ

Asuntomessut pyörivät parhaillaan Mikkelissä ja messujen annista keskustellaan paljon netissä. Itse en ole messuille ehtinyt, mutta vielä on 10 päivää aikaa. Eilen silmiini osui Iltalehden juttu, jossa käsiteltiin aamiaiskaappeja. Tämä "hauska" kaappi oli yksi oman keittiösuunnitteluni must have reilu 3,5 vuotta sitten, mutta tuolloin yllättävän harva keittiövalmistaja tuota tarjosi tai edes tiesi siitä. Tänä päivänä aamiaiskaappeja pompsahtelee kuin sieniä sateella suomalaisiin keittiöihin - tai siltä ainakin tuntuu. Samalla mekanismit ovat kehittyneet ja varmaan niiden hinnatkin järkevöityy koko ajan.

Aamiaiskaappi on terminä hieman tyhmä, koska eihän tuo kaappi vain aamiaisen valmistamista varten ole ainakaan meillä. Ko. kaappi rakentui meillä ns. tavalliseen korkeaan 120 cm leveään runkoon. Ovet aukeavat saranoilla reilusti normaaleja ovia enemmän. Pidämme auki pääasiassa ikkunanpuoleista ovea, jolloin se ei haittaa liikkumista keittiössä.

Parasta kaapissa on se, että sinne saa piiloon kaikki pienkodinkoneet (kahvinkeittimet, leivänpaahtimen ja soda streamerin). Kaapista löytyy myös kahvikupit, mikä on aikas luonnollista, kun itse keitinkin on siellä. Lisäksi tasolla on pysyvästi suuri puinen leikkuulauta, jossa on kätevä leikata leivät. Kaapin alaosassa on 2 sisälaatikkoa, joissa on kuivaruoka-aineet.

Kuvat varmasti kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten tässä niitä. Aamiaiskaappi on meillä keittiön vasemmassa reunassa. Keittiön toimitti Puustelli.
Herättääkö meidän aamiaskaappiratkaisu ajatuksia?

27 kommenttia:

 1. Se on ihana! Ihana, sanoinko jo ihana? Vaikka meidän talon pohjapiirroksen suunnittelu aloitettiin keittiöhaaveideni ympärille, meillä ei silti riittänyt tila tuollaiselle aamiaiskaapille. Silloin ne ei tosiaan olleet vielä edes niin "in" kuin nyt, mutta haaveilin meillekin vastaavasta. Onneksi moni muu keittiöhaave toteutui, ja mistä sitä elämästä tietää jos vielä joskus taas pääsee suunnittelemaan uutta keittiötä..? :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kiitos! Tämä meidän malli on tosiaan sellainen edullinen versio ilman kalliita mekanismeja ja siksikin halusin esitellä tämän vihdoinkin kunnolla. Jos vaikka joku saisi inspiraation! :D

   Mullakin on muutamia haaveita hihassa, jos vaikka joskus sen uuden keittiön vielä suunnittelisi ;)

   Poista
 2. Kiitos kuvista! Uskallatteko pitää veden-/kahvinkeitintä päällä kaapissa, vaikka kuumat höyryt nousevat pintojen alapuolelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä uskalletaan. Vedenkeitintä ei meillä ole, mutta kahvinkeitin on puhissut kaapissa jo reilut 2,5 vuotta. Nyt siivouksen yhteydessä tutkin hyllyt ja rakenteet eikä niissä ollut mitään vaurioita. Toki keittimen yläpuolella ei ihan suoraan ole hyllyä, koska tuo alempi hylly on vähemmän syvä eli höyryt ei nouse siihen. Kaapin ovi on yleensä auki keittämisen aikana eli sekin lisää ilmanvaihtoa :)

   Poista
 3. Ihana! Mitä on nuo purkit, missä pastat yms.? Itse rakentaisin aamiaiskaapin nyt samantien, jos olisin tekemässä / remontoimassa keittiötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ostin purkit ihan vasta ja ne ovat Hong Kongista. Edullisia ja nättejä. Hain nimenomaan mustakantisia ja niitä oli harvassa tarjolla.

   Poista
 4. Onko musta keittiö ollut mielestäsi vaikea pitää puhtaana? Me rakennamme juuri taloa ja olin aivan varma, että valkoinen keittiö on valintamme, kunnes nyt olenkin rakastunut mustaan. Hirvittää vai ne kaikki sormenjäljet siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ovet ovat harjattua mäntyviilua ja oman kokemuksen mukaan nämä ovat selvästi helpompi pitää sormenjäljettöminä kuin esim. musta tammiviiluovi. Pinta on sen verran elävä eikä väri ole mustamusta, vaan hiilenmusta :)

   Poista
 5. Hienolta näyttää! Itse suunnittelen myös samantyyppistä tuolla saranamekanismilla. Minua pohdituttaa ovatko ovet tiellä ja mikä sinusta saattasi olla minimietäisyys myös suunnittelemaani saarekkeeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen ovi estää toki auki ollessaan viereisten laatikoiden avaamisen, mutta yleensä pidämme avoimena vain toista ikkunan puoleista ovea, jolloin ongelmaa ei ole. Meillä etäisyys seinäkaapeista saarekkeeseen on 108cm enkä kyllä hirveästi tuosta enää lähtisi nipistämään.

   Poista
  2. Kiitos avusta suunnitteluuni!

   Poista
  3. Hienoa, jos tästä oli sinulle apua! :)

   Poista
 6. On kyllä hieno keittiö ja varmasti toimiva juurikin teille.
  Asiat jotka tuossa aamiaiskaapissa mietityttävät niin on juurikin tuo ovien aukeavuus kulkuväylälle. Se kuinka paljon leivänmurusia löytyy noista alemmista hyllyistä.
  Meille on tulossa "rulokaappi" nurkkaa hyödyntäen tason päälle. Sinne ajatus laittaa juurikin nuo kahvittelun liittyvät tavarat ja leivänpaahdin. Niin ovat pois pöydiltä.
  Meille kun tulossa samantyylin eli täyspitkää kaappia takaseinä ja saareke mutta sitten vielä toiselle seinälle taso alakaappeineen. Suurperheeseen kun tilaa tarvitaan =)

  Minkä firman keittiö On?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alempiin hyllyihin ei itse asiassa leivänmuruja mene ollenkaan, koska ne jäävät tuon leikkuulauden "kouruihin". Laatikoista sen sijaan löytyi jauhoja, muroja, makaroneja jne, kun eilen ne siivosin ;)

   Meidän keittiö on Puustellista. Ja kuten sanoit, tämä on juuri meille sopiva keittiö, ei ehkä pienuudessaan toimisi suurperheelle :D

   Poista
 7. Hei,

  ihana keittiö. Tuollaista mustaa täyspitkää kaapistoa itsekin suunnittelen. Pohja olisi aika sama kuin teillä. AInoastaan ihmetyttää teidän keittiössä, että missä se laskutila on? MIssä leikataan leipää, tai tehdään ruokaa?

  Se just mietityttää myös omassa suunnitelmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leipä leikataan tuolla aamiaiskaapin leikkuulaudalla ja ruoka tehdään saarekkeessa :) Olemme mahtuneet varsin hyvin kokkailemaan näin, mutta toki jos samalla kertaa olisi vaikka 5 kokkia paikalla, voisi tila käydä ahtaaksi :)

   Poista
 8. Keittiötrendit ja käytännöllisyys eivät kulje käsi kädessä. Siitäkin onko nämä "aamiaiskaappi" viritelmät oikeasti niin käteviä voi olla montaa mieltä.

  Laskutilaa ja työtasotilaa näissä malleissa ei juuri olekkaan.
  Kivan näköistä muutoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamiaiskaappi (sanahirviö) on ehkä tällaisessa keittiössä siksi mahtava, että sinne saa piiloon nuo pienkodinkoneet jne. Keittiöön näkyy kuitenkin suoraan olohuoneesta. Siksi tykkään siitä kovasti.

   Mitä tulee lasku- ja työtasotilaan, niin toki sitä voisi varmasti olla enemmänkin, mutta ollaan kyllä selvitty tälläkin varsin hyvin :)

   Poista
 9. Hei, rakennamme taloa ja keittiötä ideoidessa eksyin blogiisi. Keittiönne väri on ihana. Teksteistä sain selville kaappienne valmistajan ja värin, mutta olisin kiinnostunut tietämään, onko kaappien sisähyllyt samaa hiilenharmaata mäntyviilua vai jotain muuta, näyttävät hieman tummemmalta. Kiitos vastauksestasi :) //Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kaappien rungot on mustat, mutta ei sävy ole kauhean kaukana ovien väristä. Ovet ovaat siis hiilenmustat eli ajoittain nekin näyttävät käytännössä mustilta :)

   Poista
 10. Hieno keittiö! Meille tulossa hyvin paljon samantyylinen keittiö aamiaiskaappin ovet taittuvat kaapiston sisälle ja väri satiinin valkoinen.

  Ja aamiaiskaapin ansiosta pöytä tilaa tulee enemmän mitä alunperin oli suunniteltu, ja kaikki pien laitteet mikroa myöten saa piiloon kaapin sisään. :)

  Kiva lukea muiden blogeja välillä, hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Laitteiden piiloonsaaminen on kyllä ihan huippu juttu tässä keittiömallissa :) Tsemppiä teidän projektiin!

   Poista
 11. Hei, miten teillä on ratkaistu liesituuletin? Ihana kettiö muutoin! Sanna

  VastaaPoista
 12. Hei, meillä on saarekkeessa Siemensin tasosta nouseva liesituuletin aktiivihiilisuodatin-mallina. Toimii oikein hyvin!

  VastaaPoista
 13. Hieno keittiö! Mikäköhän värikoodi ovissa on?

  VastaaPoista