perjantai 10. helmikuuta 2017

PIAN 2-VUOTIAAN OMAKOTITALON HUOLTOA

Onpas täällä blogissa pölyistä, hyi! Niin kauan aikaa on kulunut edellisestä kirjoituksesta. Villa Sundeck on ihan pian palvellut meidän kotina jo 2 vuotta. Ajattelinkin naputella muutaman rivin siitä, mitä omakotiasujan on hyvä huomioida tässä vaiheessa talon elinkaarta.
Tammikuussa tein pienen huoltokierroksen, johon kuului mm. IV-koneen putsaus ja suodattimien vaihto. Todennäköisesti paras aika suodattimien vaihdolle olisi siitepölykauden jälkeen, mutta minä tein sen nyt. Myös liesituuletin sai uudet aktiivihiilisuodattimet ja samalla pesin rasvasuodattimet. Poreammeen vesi meni vaihtoon ja tilattiin siihen uudet suodattimet, joten nyt kelpaa taas kylpeä.

Hajulukkojen ja viemäreiden puhdistaminen ei varmaan ole kenenkään lempipuuhaa... Kävin läpi meillä vessojen lavuaarit ja kylppärin lattiakaivot hiljattain. Koska meidän kissat tykkää juoda vettä suoraan hanasta, on niiden karvoja päätynyt hajulukkoihin normaalia enemmän. Pesin myös saunan joulun tienoilla ja samalla öljysin lauteet uudelleen. Meidän lauteissa on käytetty pellavaöljyä. Uusi öljypinta tummentaa lauteita selvästi ja tekee niistä selvästi paremmin vettähylkivät.

Talo on elänyt hieman kahden vuoden aikana, minkä huomaa esimerkiksi lattian painumisena. Jalkalistat eivät olleet enää aivan kiinni parketissa, vaan väliin oli syntynyt muutaman millin rako. Ei periaatteessa iso juttu, mutta minua se häiritsi. Fiksasin kokeeksi kellarin jalkalistat oikeisiin paikkoihin ja se olikin odotettua huomattavasti helpompi homma. Meillä jalkalistat on kiinnitetty ns. pikakiinnikkeillä eli listat saa helposti napsautettua irti. Kiinnikkeet itsessään on propattu seiniin. Jouduinkin siis kaivamaan iskuporakoneen esiin tätä varten. Hyvillä vehkeillä on ilo tehdä hommia ja betonielementtikin oli työstettävissä varsin helposti Makitalla.
Ikkunoiden ja ovien pieliin on ilmestynyt sinne tänne halkeamia. Olin jo paikkaamassa niitä, kunnes juttelin Klas1:sen toimitusjohtajan kanssa asiasta. Hän sanoi, ettei kannata vielä tehdä korjausta, vaan odottaa muutama vuosi lisää. Voi silti olla, että malttamattomana paikkaan näkyvimmät halkeamat jo nyt.

1.kerroksen betonilattia kaipaisi vahausta. Vahaamalla saa paikattua pieniä kolhuja ja toisaalta vahapinta suojaa lattiaa uusilta naarmuilta. Koska koko lattia olisi hyvä vahata kerralla, ajattelin toteuttaa homman kesällä, jolloin voin kantaa sohvat yms. suuret kalusteet terassille pois tieltä.
Postauksen kuvat ei suoranaisesti liity tekstiin mitenkään, mutta en oikein kuvatontakaan tekstiä kehtaa laittaa ;) Näettepähän samalla, miltä meillä näyttää nyt.

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa Jenni aika tutulta. Juuri katselin meillä, että pitäisi ryhtyä pieniin paikkaushommiin siellä täällä. Mutta hyvä, kun ei tarvitse luvan kanssa noita smyygien halkeamia vielä lähteä koskemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smyygit voi tosiaan jättää vielä rauhaan ;) Onneksi tota muuta fiksailtavaa/huollettavaa onkin vino pino :D

      Poista