maanantai 30. syyskuuta 2013

Mitä tekisin toisin?

Ajattelin kirjata muutamia juttuja, jotka näin toisella kierroksella tekisin toisin suunnitellessani taloa. Edelliseen projektiin lähdettiin kyllä hyvin valmistautuneina ja suunnittelua varten meillä oli paljon toiveita. Nyt kuitenkin kokemuksen myötä on oppinut, mikä toimii ja mikä, mitkä on tarpeellista ja käytännöllistä.

1. Nykyinen talomme on rakennettu kolmeen kerrokseen ja seuraavan toivoisimme olevan maksimissaan kahdessa tasossa. Tämä ei taida kuitenkaan toteutua valitsemallamme tontilla, joten pitää panostaa tilojen sijoitteluun eri kerrosten välillä entistä paremmin.

2. Seuraavaan taloon haluan suuremman kodinhoitohuoneen, jossa voi helposti kuivattaa pyykkejä.

3. Sisäporeamme on maailman turhin kapistus, ei sellaista enää meille, kiitos!

4. Kurapistettä ei ole tullut käytettyä, joten liekö senkin voisi jättää pois.

5. Talotekniikka ja valaistussuunnittelu ovat seuraavassa projektissa selkeästi korkeammalla prioriteeteissa.

6. Koska rakennusoikeutta on tällä kertaa huomattavasti vähemmän, pitää kaikki hukkaneliöt karsia pois - ei turhia aulatiloja tms.

7. Kahdenkerroksen korkuinen tila on hieno, mutta oi niin epäkäytännöllinen. Seuraavassa talossa haluan ylettyä pesemään kaikki ikkunat ilman sen suurempaa kiipeilyä tai akrobatiaa.

8. Lasitetut terassit ja terassit yleensä ovat kivoja. Seuraavassa talossa niiden käyttötarkoitukset vaan pitää miettiä tarkemmin - missä grillataan ja istutaan iltaa, missä otetaan aurinkoa jne.

9. Sisustukseen yritän löytää lattiamateriaalit, jotka ovat ns. kissankestäviä eli kynnet eivät kuluta niitä ja karvat eivät näy niissä - mahdoton yhtälö??

10. Jättämällä pois nuo korkeat tilat saa todennäköisesti paremman äänieristyksen eri kerrosten välillä.

Tuossa 10 kohtaa, jotka tulivat mieleen ensimmäisenä.

4 kommenttia:

 1. Hyvä lista! Meillä aika moni listalla olevista asioista toteutuukin (ei korkeita tiloja eikä kurapistettä, iso khh, 2 kerrosta ja valaistukseen panostaminen), joten olen luottavaisin mielin ensimmäisen (ja viimeisen!!) taloprojektimme kanssa. T. K/Talo Maunulaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, että olette tällaiset asiat hoksanneet jo ekassa projektissa! Toisten pitää tehdä ensin yksi talo ja vasta sitten tajuavat nämä asiat, hidas hämäläinen kun olen ;) Listaa tosiaan voisi varmaan jatkaakin muutamalla kohdalla, mutta tuossa oli ne tärkeimmät.

   Poista
 2. Ihana lukea kommentteja varsinkin sisäporeammeesta ja korkeista tiloista -näistä kumpaakin aluksi haikailin mutta korkeatila ei ollut olohuoneeseen mahdollinen kun tarvitsimme kaikki neliöt yläkerrassa makuuhuoneisiin sekä sisäporeamme olisi pienentänyt pesuhuonetta entisestään. Tämä jotenkin helpotti omaakin oloa kun totesit ne myös "turhiksi" :) -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen edelleen täysin samaa mieltä noista kummastakin, mutta jouduimme lopulta taipumaan korkeaan tilaan, kun rakennusoikeus loppui kesken :P Nyt mietin vaan tuhat kertaa tarkemmin, millaiset verhot ikkunaan hankin (ei sälehkaihtimia keräämään pölyä 5,5 metriin) ja miten hoidan ikkunoiden pesun (ikkunoiden keskelle tulee terassi, joten ulkoapäin ei tule ainakaan ongelmaa asian suhteen). Lisäksi tällä kertaa tuo korkea tila on länsi-pohjoinen-suuntaan, joten aurinko ei onneks pääse porottamaan noista ikkunoista, kuten meidän edellisessä talossa teki. Silloin meinaan nousi asteen hetkessä kolmenkympin huiteisiin :D

   Poista