sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Karkki vai kepponen?

Pieni, mutta sitäkin ikävämpi yllätys paljastui meille hiljattain. Betonielementtitalo ei nimittäin tule vesitiiviiksi pelkällä runkotoimittajan tekemällä saumojen uretaani- ja eristemakkaratäytöllä, vaan päälle vaaditaan vielä elastinen saumamassa, joka tekee talosta vedenpitävän. Itse emme tätä asiaa ensi kertaa betonielementtitaloa tekevänä tienneet ja nyt saumat päästävät veden edelleen läpi, mikä hidastaa talon kuivumista oleellisesti. Osittain vesi kulkeutuu kellariin saakka, koska se pääsee saumojen kautta ontelolaattojen sisään ja sieltä välipohjasta tiputtelee kellarin lattialle.

Olen yrittänyt etsiä saumauksen tekijää melko laihoin tuloksin: osa tekijöistä sanoo, että pääsisivät hommiin vasta ensi vuoden puolella, osa sanoo, ettei saumausta kannata tehdä ennenkuin talossa on ollut lämmitys muutaman viikon päällä. Lämmitystä meillä ei vielä hetkeen ole, mutta talon seinät on saatava umpeen asap! Apuva!

Tällaisen asian kanssa jatkan siis painimista heti huomenna maanantaina ja toivon, että saumaaja laskeutuu jostain eteeni tai mielellään suoraan meidän tontille ja pian.

16 kommenttia:

  1. No voi ei, toivottavasti asia ratkeaa pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan niin. Etenkin näillä sadekeleillä ei olisi tiiviit elementtisaumat pahitteeksi...

      Poista
  2. Tässä on kyseessä aika klassinen rakentamisessa usein eteen tuleva "ennen vai jälkeen ja kenen vastuu" ilmiö.

    - Sauma-aineet tulisi laittaa ulkorappauksen yhteydessä
    - Ulkorappaus tulisi tehdä yhden lämmityskauden jälkeen
    - Sisätasoitukset tehdään luonnollisesti aina ennen ulkorappauksia
    - Sisätasoituksia ei yksinkertaisesti voi tehdä jos talo vuotaa, eli ulkoiset saumaukset tulee olla tehtynä hyvissä ajoin ennen sisätasoituksia.

    Että näin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kiteytetty :) Vielä ei saumaajia ole näkynyt, vaikka eipä tällä sadekelillä tuota hommaa voisi edes tehdä.

      Poista
    2. Tämähän on kuin "ympäri-käydään-yhteen-tullaan"-efekti, kun oikein järjellä lukee tuota.

      Poista
  3. Äh, onpa harmittava takaisku :/ Toivottavasti saatte saumat pian tiiviiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Homma ratkesi onneksi nopeasti ja löysin saumaajan, joka pääsi tekemään työn jo viikolla :) Nyt vielä, kun saadaan ikkunoihin pellitykset, niin talo on tiivis ja pian myös täysin kuiva!

      Poista
  4. Hei,

    entäs jos tuon talon ylle pystyttää pressut ensihätään? Muutenhan teille voi tulla pahoja kosteusonglemia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asia on itse asiassa jo ratkennut eli löysin kuin löysinkin saumaajan, joka kävi vetäisemässä massa paikoilleen viikon aikana :)

      Poista
  5. Hei. Talo näyttää hienolta. Koska itselläni on myös nousemassa betonielementtitalo olisin kiinnostunut kuulemaan koskiko tuo saumaus/vuoto-ongelma vain kellaritiloja vai koko taloa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, itse asiassa ongelma ei koskenut ollenkaan kellaria, koska siellähän on bitumikermit kaikkien elementtisaumojen päällä. Vuotoa tapahtui nimenomaan kahdessa muussa kerroksessa ja syyksi on osoittautumassa ikkuna-aukot, joista vesi pääsi apukarmin ja betonin välistä rakenteisiin. Potiukselta kertoivat, että noista aukoista rakenteisiin päässyt vesi voi "uittaa" esiin kauempaakin elementistä. Ikkunapellitysten pitäisi siis ratkaista tämä ongelma lopullisesti. Toki saumauksistakin oli apua eli vuoto lakkasi heti yhdestä saumasta, josta kosteutta tuli eniten.

      Poista
  6. Onneksi ongelma ratkesi! En ole vähään aikaan ehtinyt blogeja juurikaan lukea (ne raksakiireet...), teillähän edistyy hienosti!

    VastaaPoista
  7. Mitens kauan te kuivasitte tuota betonia kaiken veden jälkeen? Monestihan sanotaan, ettei betonia saa käsitellä, ennen kuin se on tarpeeksi kuivaa. Nykyaikana monesti rakennuksella kiirehditään liikaa ja betoni jää märäksi ja siitä tulee kosteusongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa kuivatellaan edelleen ja tarkoitus on jonnekin joulukuun puoleen väliin saakka antaa rakenteiden kuivua ennen sisätasoitusta aloitusta. Meillä on kosteudenpoistaja, joka melko tehokkaasti imee ilmasta kosteutta ja pidetään 2.kerroksessa myös pientä ikkunaa auki, josta kosteus poistuu.

      Poista
  8. Tästä on jo aikaa, mutta löytyikö lopulta ammattilainen? Varmasti on myös sesonkipuuhaa niin voi joskus ehkä mennä pidemmällekkin. Meillä olisi uusintasaumaus mökillä tulossa, mies näitä asioita on paremminkin selvitellyt. Jännä nähdä kuinka projekti etenee.
    https://www.esasauma.fi/elementtisaumaukset

    VastaaPoista
  9. Nuo vuodot ovat kyllä ikäviä. Meillä on elementtisaumausta mietitty. Ihan varmuuden vuoksi, vaikka ei nyt mitään ongelmia vielä ole ollutkaan. Kauankohan menee siinä, että nuo rakenteet kuivuvat?

    VastaaPoista