lauantai 26. syyskuuta 2015

(Likaista) jälkipyykkiä

Olen pitkään pyöritellyt mielessäni tätä aihetta, kirjoittaako vaiko ei. Kuka haluaa lukea negatiivisia asioita ja kuulla siitä, ettei meidän(kään) raksalla kaikki sujunut ruusuilla tanssien? Ei ehkä kukaan, mutta kirjoitanpa nyt kuitenkin.

Tämä rakennusprojekti oli meille tosiaan jo toinen, joten lähdimme matkaan rinta rottingilla, tiedämme asioista paljon enemmän kuin viimeksi -asenteella. Ja niin tiesimmekin, mutta sanonta tieto lisää tuskaa osui kyllä jälleen kerran niin oikeaan... Budjetin teimme ns. vasemmalla kädellä, mikä kostautui jossain vaiheessa. Taloon ja tonttiin on siis uponnut huomattavasti enemmän rahaa kuin alunperin suunnittelimme. Miksi näin? En keksi ainuttakaan selkeää kustannuserää, mistä tuo budjetin ylitys johtuisi, vaan summa on tullut vähän sieltä täältä. Rautakaupasta piti olla koko ajan tilaamassa jotain, LVI-urakoitsija laskutti yllättävän paljon lisätyötunteja, ikkuna-asennus jouduttiin tekemään kahdessa osassa eli nosturikulut olivat tuplat - tässä muutamia juttuja.

Harmiksemme jouduimme toteamaan, että rakennusala on täynnä mätämunia ja että loppuun asti luotettavat tekijät ovat harvassa. Kuluttajansuojavirastoon oltiin yhteydessä kahdesta eri asiasta, joista toinen lopulta ratkesi niin, että toimittaja haki tuotteensa pois eikä enää suostunut lähettämään meille sitä oikeaa, tilaamaamme tavaraa!?! Toisesta tapauksesta saimme lopulta rahallista korvausta, tosin emme aivan pyytämäämme summaa.

Yksi urakoitsijoista suuttui meille kovasti (täysin aiheettomasti) ja syytti huijareiksi. Hänestä emme ole onneksi kuulleet enää mitään. Toinen porukka katosi kuin tuhka tuuleen jättäen hommat osittain kesken ja muiden korjailtavaksi. Kolmas sakki sai nippanappa ennen muuttoa kriittiset hommat valmiiksi, minkä jälkeen heille iskikin konkurssi. Toteutus ei ollut täysin suunnitelmien mukainen, mutta eipähän ole enää olemassa firmaa, mihin valittaa...

Toki matkan varrelle osui myös niin sanottuja helmiä. Kiitokset lähtevät mm. arkkitehdille, talotoimittajalle, rakennesuunnittelijalle, sähköurakoitsijalle, maaurakoitsijalle, rautakaupan vastuumyyjille ja lasikaidetoimittajalle. KIITOS!


perjantai 18. syyskuuta 2015

Ihan perinteinen lauta-aita

No ei nyt sentään ihan otsikon mukaista aitaa tehty etupihalle, mutta kyllä vain, betonitalo sai puisen aidan. Olen edelleen umpirakastunut mustaan pystylaudoitukseen, jota on talomme julkisivuissa ja nyt se sama tyyli jatkuu myös aidassa. Haettiin aamulla naulain ja kompura vuokraamosta, ruvettiin sadetta uhmaten hommiin ja nyt on kadun puoli valmis. Itse en ole koskaan ennen käyttänyt naulapyssyä, mutta kyllä se näemmä naisenkin käteen sopii :) Tässä muutama kuva päivän varrelta. Aidan päädyt viimeistellään lopuksi ja päälle tulee pellitys.

tiistai 15. syyskuuta 2015

Aitaa sinne, aitaa tänne

Ollaan eilen ja tänään rakenneltu miehen kanssa runkoa meidän etupihan aidalle. Päätimme tehdä aidan mustalla pystypaneelilla eli samalla tavaralla, jota on talon seinissä tehosteena. Alkuperäinen suunnitelma oli valaa aita ns. mustasta betonista pystylaudoitusmuotilla, mutta totesimme, että tuo olisi vienyt ihan liikaa työaikaa, materiaalia ja sitä kautta rahaa. Puisen aidan pystymme toteuttamaan ihan itse, joten mikäs sen mukavampaa :)

Runko tehtiin kestopuuaitatolpista, joiden väliin pistimme kakkosneloset yhtä lailla kestopuusta. Tolpat kaivoimme käsipelillä noin 50 cm syvyyteen ja valoimme betonilla tukeviksi. Kuvissa näkyy vielä tolpat liian pitkinä, mutta nyt ne ovat jo pätkäisty oikeaan korkoon. 

Kuvassa näkyy myös kivikoreja, joista on rakentumassa meidän ja toisen naapurin välinen aita. Tuosta tulee älyttömän hieno, kiitos alueemme upean, tumman kalliomaaperän. Olen tosi iloinen, että saamme ikuistettua osan maaperästä näin näkyväksi elementiksi talojemme väliin.