keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Potius it is!

Tehtiin tänään koko projektin kannalta yksi isoimmista päätöksistä eli allekirjoitettiin sopimus Potius Oy:n kanssa. Neuvottelut Potiuksen kanssa ovat olleet käynnissä projektin alusta lähtien ja kävin tutustumassa yhdellä heidän työmaistaan jo joulukuussa. Potius vakuutti meidät ammattimaisella otteellaan ja heillä panostettiin rakenneratkaisujen mietintään jo tarjousvaiheessa. Nyt voimme leppoisalla mielellä juhlia vappua, kun on sopimus ISOista KIVIstä taskussa :)

lauantai 26. huhtikuuta 2014

Oma muistilista vol. 1

Talon suunnittelu on saanut aikaan pienen ja sievän sekasotkun pääni sisällä. Loikin sisustuksesta maalämpöön ja sieltä sujuvasti viilennykseen ja takaisin keittiönhanaan. Välissä ajatukset piipahtavat portaan kaiteissa sekä ikkunoiden U-arvoissa. Asioita on miljoona! Siksi ajattelin tehdä tänne blogiin itselleni muistilistoja asioista, jotka ovat ns. tapetilla ja mietinnässä.

- Akustiikkakattolevy korkeaan tilaan ja yläaulaan Knauf Heradesign
- olohuone/keittiö-tilan lattia mikrosementtiä/designbetonia/Pandomoa vai kenties sittenkin isoa laattaa? Lähinnä mietin noiden "betonilattiavaihtoehtojen" eroja, hyviä ja huonoja puolia.
- väliovet osittain liukuovina (Liune tai Eclisse) vai kaikki normaaliin tapaan aukeavina ovina
- kellarin syvennyksen lämmitys infrapunalämmittimillä ja/tai sähkölattialämmityksellä
- maalämpöpumppujen vertailua: Nibe vs. Bosch
- keittiökaapistojen ovet: ns. mikrolaminaatti onkin samaa tavaraa kuin melamiini, joka ei kuulosta ollenkaan hyvältä omaan korvaan. Lisäksi värisävy mietityttää: mustaa vai tummanharmaata
- portaan ja yläaulan kaiteet: mistä tekijä metallisille pinnakaiteille?

Ensi viikolla saamme toivottavasti uudet tarjoukset betonielementeistä ja talon pystytyksestä. Toimittaja näille pitäisi valita mahdollisimman pian, jotta rakennesuunnittelu saadaan kunnolla alkuun. Lisäksi luvassa keittiösuunnittelua ja sähkö/KNX-suunnittelun kilpailutusta.

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Lupa jatkaa!

Eilen aamupäivällä oli kieltämättä pientä jännitystä ilmassa, koska arkkitehtimme oli sopinut rakennusvalvontaan tapaamisen klo 11 emmekä päässeet kumpikaan paikalle pääsiäisloman vuoksi. Klo 13 tietämillä sähköpostiin napsahti kuitenkin helpottava kirje - kaikki muut paitsi talon väritys olivat olleet rakennustarkastajalle ok! Se, että rakennustarkastaja torppasi julkisivuvärityksen ei edes ollut täysin negatiivinen juttu - J ei varsinaisesti ole lämmennyt betonin sävyiselle talolle, joten nyt ykkösvaihtoehdoksi nouseva vitivalkoinen ei ole ollenkaan huono asia. Ainoastaan meitä mietityttää se, miten noin arka väri kestää räystäättömässä talossa edes suhteellisen siistinä. No mutta se on sen ajan murhe, nyt voidaan jatkaa vauhdilla lupavaiheeseen. Isot kiitokset taas Janille loistavista neuvoitteluista kunnassa! :)
Eilisestä innostuneena laitoin heti pihasuunnittelijan hommiin ja lähetin päivitetyt kuvat lämmitysurakkaa tarjonneille. LVI-suunnittelijankin voisi varmaan kohta päästää irti, koska kuvat ovat jo sen verran valmiit. Sähkö- ja KNX-suunnittelun osalta olen sopinut ensi viikolle vielä yhden tapaamisen ja kolmas on työn alla.

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Jyväskylän asuntomessut

Käytiin tänään tutustumassa kovaa vauhtia valmistuvaan asuntomessualueeseen Jyväskylän Äijälänrannassa. Puupintaiset talot olivat jo melko valmiinnäköisiä ulospäin, kun taas kivitalot odottelivat vielä rappausta pintaansa. Messut alkavat 11.heinäkuuta, joten enää on hitusen alle 12 viikkoa aikaa laittaa talot pihoineen kuntoon. Kieltämättä hieman hirvittäisi olla messurakentaja, kun on tuollainen aikapaine niskassa.

Yksi itselleni ennakkoon mielenkiintoisimmasta kohteista, Talo Luck, oli melkein kokonaan huputettuna, joten emme päässeet juurikaan tuota taloa tirkistelemään. Forte-kivitalojen Villa Lumous ja Honkatalojen CUBE 170 vaikuttavat myös hienoilta. Messujen maamerkki eli YIT:n rakennuttama Maailmanpylväs oli juuri saamassa terassikaiteita.

Jyväskylän asuntomessujen Facebook-sivuilta löytyy lisää kuvia alueesta, taloista ja rakentamisen edistymisestä.

torstai 17. huhtikuuta 2014

Berker, Silestone ja pinnakaide

Eilen pääsin hieman yllättäen edistämään taloprojektia kahdella eri saralla. Kävin nimittäin ensimmäisessä keittiösuunnittelupalaverissa Keittiömaailmassa ja ennen sitä hain tarjouksen KNX-talotekniikasta Taloautomaatio.fi:stä. Tällaiselle "maalaistollolle" keittiösuunnittelu oli selvästi helpompi rasti näistä kahdesta - KNX:n suhteen jouduin hieman pinnistelemään, jotta ymmärsin kaiken tarjoukseen kirjatun.

Keittiön suhteen meillä on melko selvät sävelet: yleisilme tulee olemaan tumma, kaapistoa tulee yksi korkea seinä ja saareke. Mikäli päätyisimme Keittiömaailman tuotteisiin, oveksi tulisi harmaa mikrolaminaatti ja tasoksi todennäköisimmin Silestone värissä Carbono, joka "yllättäen" osoittautui heidän kalleimmaksi vaihtoehdokseen. Miten niin kallis maku mulla? ;)

KNX-tarjous oli laskettu pääasiassa Berkerin tuotteilla ja lisäksi ei niin näkyviin paikkoihin tulisi Zennion tavaraa. Koska kyseessä oli ensimmäinen taloautomaatiotarjous, jonka olen eläissäni nähnyt, on hieman vaikea ymmärtää, että mitä ko. rahalla oikein olisi saamassa/ostamassa. Ensimmäinen fiilikseni oli, että tämähän on "halpa", kunnes mies kotona hieman selvensi asiaa minulle ja kertoi, mitä tuosta vielä puuttuu :P Uskon, että kun saadaan rinnalle toinen tarjous vastaavasta setistä, on huomattavasti helpompi hahmottaa kokonaisuus.

Näiden lisäksi tuossa upeassa kollaasissa näkyy oikeassa alakulmassa minun ikiomaa kädenjälkeä. Olen nimittäin pohtinut kuumeisesti tulevaa portaikkoa ja sen kaideratkaisua. Koska Villa Sundeckiin tulee sittenkin ns. korkea olohuone, jonka reunassa portaikko on, pitää tuohon kaideratkaisuun panostaa entistä enemmän. Musta metallinen pinnakaide houkuttelee edelleen ja sitä olen tuossa yrittänyt raapustaa. Kannattaa kurkata Pinterestin puolelle, niin ymmärrätte tuhat kertaa paremmin, mitä tarkoitan. Haussa siis osaava metalliseppä, joka tuollaisen meille aikanaan sorvaisi!

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Hanaa!

Oltiin viikonloppuna minilomailemassa Turussa ja käytiin samalla tutustumassa Sarokkaaseen eli paikalliseen rakentajien sekä remontoijien tavarataloon. Tykästyttiin kovasti siihen, miten tuolla oli esitelty erilaisia materiaaleja ja näytille oli laitettu hieman harvinaisempia juttuja. Nappasin mukaan esim. näytepalat Exterpark-komposiittimateriaalista, koska niitä oli laitettu erilaisten puumateriaalien ohella tarjolle valmiiksi.

LVI-puolelta löysimme erittäin vahvan ehdokkaan Villa Sundeckin suihkuhanaksi, joka on Hansgrohen Ecostat Select. Meillä on ennenkin ollut ko. merkin hanoja ja ollaan aina oltu niiden laatuun erittäin tyytyväisiä. Tässä termostaatissa on lisäksi valmiina lasinen taso, jonka päälle voi laittaa pesuainepullot, joten erillisiä hyllyjä ei tarvita - kätevää!
Kuva lainattu hansgrohe.fi
WC-hanoiksi olin jo aikaisemmin miettinyt Hansgrohen Puravida-sarjan hanoja. Nämä ovat muodoltaan yksinkertaisia ja kauniita eikä hintakaan ole mielestäni paha. Hanoja on saatavilla sekä valko-kromisena että täyskromisena.
Kuva lainattu hansgrohe-int.com
Meidän tontilla ei ole tapahtunut mitään hetkeen, joten kävimme eilen ihastelemassa, kuinka naapurin läntille oli ilmestynyt salaojakaivot putkineen ja muutenkin peti alkoi näyttää talolle erittäin houkuttelevalta.

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Pihasuunnittelun startti

Saatiin viime viikolla kunnasta vihertävää valoa meidän luonnosten suhteen, joten suunnittelu on taas päässyt jatkumaan. Arkkitehti piirtää parhaillaan luonnoksia eteenpäin ja odotan jo innolla, että pääsen jatkamaan keskenjääneitä tarjouspyyntökierroksia.

Koska meidän tontti on haastavahko, päätimme palkata heti projektin alkumetreillä ammattilaisen tekemään pihasuunnittelua. Valinta osui Maarit Häkkiseen Pihaksi-nimisestä yrityksestä. Tapasimme Maaritin kanssa tänään heti aamutuimaan tontilla ja kävimme läpi toiveita tulevan suhteen. Erityisesti kaipaamme ohjeita siihen, miten takapihan puistoon rajautuva reuna saadaan pengerrettyä hyödyntäen tontilla olevaa louhetta ja kiviä. Toiveissa on, että saisimme luvan näiden maatöiden tekoon ennen varsinaisen rakennusluvan saantia. Näin on kuulemma muutamat alueelle rakentaneet toimineet.

lauantai 5. huhtikuuta 2014

Oma Koti - messufiilistä - ja kuinka se fiilis tapetaan

Lähdettiin tänään käymään Helsingin Messukeskuksessa Oma Koti -messuilla, jonne liput meille tarjosi Taloautomaatio.fi /TaloTalo, isot kiitokset heille! Meillä ei varsinaisesti ollut mitään tiettyä asiaa, jota olisimme halunneet selvittää tai osastoa, jolla vierailla. Päätimme kuitenkin heti alkuun käydä jututtamassa Luja-kivitalon ihmisiä, koska emme olleet saaneet heiltä minkäänlaista vastausta 2 kuukautta sitten lähettämäämme tarjouspyyntöön, jos ei automaattista lomavastaajaa lasketa.

Osastolta löytyikin Etelä-Suomen myynnistä vastaava henkilö (tai näin ainakin heidän nettisivuilla sanotaan), jolla olen tarjouspyyntöni lähettänyt. Vastaukset esittämiimme kysymyksiin olivat vähintäänkin töykeitä, jopa ylimielisiä. Tarjouspyyntöasiassa meidän olisi kuulemma pitänyt lähestyä aivan toista henkilöä, jonka nimeä ei tosin nettisivuilta näytä löytyvän. Lisäksi saimme tiedon, että betonielementtitehdas on aivan täyteen buukattu jo syyskuulle saakka, joten turha haaveilla kovin nopeasti elementeistä. Ei haaveilla ei, ei ainakaan Luja-kivitalon toimittamista elementeistä! Tämä lyhyt keskustelu ko. myyntipäällikön kanssa sai meidät molemmat lähes kiehumaan raivosta ja messufiilis meni sen siliän tien! Käsittämättömän huonoa palvelua ko. firmalta kaikin puolin. Nyt tiedämme, että meidän talosta ei tule ainakaan Luja-kivitaloa, joten sinällään käynti oli varsin hyödyllinen. Betonielementtitoimittajaehdokkaiden listasta voi vetää paksulla punakynällä yhden nimen yli - halleLUJAa!

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Find us on Facebook!

Olethan huomannut, että Villa Sundeckia voi kätevästi seurata myös Facebookissa? Tuonne päivittyy uudet blogitekstit, mutta myös pieniä juttuja tai kuvia, joita blogista ei löydä.

Kävin eilen nopeasti katsomassa Puustellissa harjatun mäntyviiluoven ja olen rakastunut. Siksipä vein miehen iltapäivällä katsomaan myös tuota ovea ja hänkin tykästyi kovasti. Meillä on edellisessä talossa Puustellin keittiö, joka on toiminut mielestämme oikein hyvin. Erittäin varteenotettava vaihtoehto tämä siis! Ko. ovi oli mahdollista nähdä in action mm. viime kesän asuntomessuilla Hyvinkäällä Jämerä-Sisussa. Harmillisesti jätimme messuilun väliin, kun nyt jälkikäteen siellä tuntuu olleen useampikin mielenkiintoinen kohde. Ensi kesänä me niin ollaa Jyväääskylässä!

P.S. Edellisestä mikään ei ole aprillipilaa, mutta muistakaa te, armaat lukijat aprillata kavereita!